Lyngstad Ernæring

Bokhvetegrøt (Low FODMAP)

4 kommentarer

Bilde

Den første gangen jeg skulle prøve meg på bokhvetegrøt gikk det ikke helt som forventet. Jeg gikk til innkjøp av bokhveteflak på en helsekostbutikk og hadde stor tro på at dette måtte være et godt alternativ til den kjedelige havregrynsgrøten. Flakene så nærmest identisk ut som havregryn og jeg tilberedte dem på akkurat samme måte. Til min store skuffelse smakte grøten grusomt, konsistensen vokste i munnen og etterhvert gikk grøten rett i søpla (og jeg som hater å kaste mat!). Men en dag så jeg et bilde på instagram postet av sprudlende sunn. Hun hadde laget en porsjon bokhvetegrøt – med hel bokhvete. Det så så godt ut at jeg valgte å gi grøten en ny sjanse. Det er jeg veldig glad for! Bruk hel bokhvete når du skal lage bokhvetegrøt, det her nok trikset!  Grøten smaker skikkelig digg etter min mening og den holder meg mett langt utover formiddagen. Konsistensen er også litt gøy!

Litt fun facts om bokhvete

1. Bokhvete er ikke en kornsort, men et frø til en frukt.

2. Bokhvete er glutenfritt.

3. Bokhvete er i slekt med rabarbra.

4. Bokhvete har et høyt innhold av proteiner og er spesielt rik på aminosyren lysin som korn generelt har et begrenset innhold av.

5. Bokhvete har et høyt innhold av kostfiber, både løselig og uløselig fiber.

6. Bokhvete er rik på jern, fosfor, kalium, magnesium og inneholder også kalsium.

Bestem deg for å lage bokhvetegrøt til frokost kvelden før, for min oppskrift krever at bokhveten skal ligge i vann en stund.

Denne oppskriften er hentet fra baksiden av bokhvetepakningen og er en blanding mellom bokhvete- og havregrynsgrøt. Til to store porsjoner trenger du

2 dl hel bokhvete
1 dl havregryn
1 pitteliten klype salt
4 dl vann

Det er veldig viktig å skylle bokhveten godt i varmt vann før du setter i gang. Bruk en sikt og skyll bokhveten med varmt vann i springen en liten stund før du legger bokhveten i bløt i en liten bolle eller lignende. La bokhveten ligge i minst 6 timer, så over natten er i grunn passende.

Hell av vannet på bokhveten som har ligget over natten. Jeg skyller de litt her og jeg før jeg har det hele i en medium size kjele. Bland i havregryn, salt og vann og sett på platen og rør. Pass på at du ikke har for høy varme og at du rører av og til. Grøten er ferdig etter omtrent 10 minutter og da er det bare fantasien som setter grenser for hva du ønsker å toppe grøten din med. Jeg topper den med FODMAP-vennlige ingredienser; kiwi, kokossukker, kanel, kokosmasse, et par hakkede valnøtter og gresskarkjerner. Lovely!

Reklamer

4 thoughts on “Bokhvetegrøt (Low FODMAP)

  1. Denne skal testes ut! Vet du hvordan det evt. er å bruke bokhvetemel? 🙂

    • Det må du, Renate! Denne oppskriften er ikke så verst! Tenker du på å bruke bokhvetemel generelt eller å lage grøt på bokhvetemel? Jeg har ikke så stor erfaring med noen av delene, men jeg har prøvd med på pannekaker med bokhvetemel. Jeg har ikke laget det igjen, så jeg tror ikke jeg fikset det! Må nesten gi det et nytt forsøk og da skal jeg så klart gi deg oppdatering! 😉

  2. Hehe..jeg tenkte på å bruke det i grøten, har en pose stående i skapet som ikke blir brukt til noe. Kanskje jeg tester det til frokosten i morgen hvis tida strekker til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s