Lyngstad Ernæring

Spaghetti Bolognese (glutenfri og Lav FODMAP)

2 kommentarer

Spaghetti Bolognese er en av favorittrettene til min samboer, men etter at jeg (og dermed han) la om kostholdet for vel ett år siden, har ikke bolognesen blitt inntatt i like stor grad. Grunnen til det er at pasta er basert på hvete og inneholder fruktaner som er en heftig FODMAP. Bolognesesausen inneholder også normalt sett både løk og hvitløk (som betyr ekstrem gassdannelse for IBS-pasienter) noe som igjen gjorde spaghetti bolognese til en rett som jeg helst burde holde meg unna. Det fine med å lage mat fra bunn er at man kan bestemme hva maten skal inneholde og etter mye prøving og feiling har jeg funnet ut at maten trenger absolutt ikke være smakløs uten løk og hvitløk! Glutenfri pasta inneholder få nyttige næringsstoffer, men hvis spaghetti er noe du absolutt ikke kan leve uten, er glutenfri pasta smaksmessig et godt alternativ til vanlig pasta.
2014-06-03 19

Et tips som gjør at du kan gi maten en liten smak av hvitløk er å smakssette stekeoljen: Skrell og kutt et hvitløksfedd i 2-3 biter og legg bitene i oljen i stekepannen på svak varme. Etter 1-2 minutter har har oljen fått en liten smak av hvitløk uten at du vil oppleve symptomer. Grunnen til det er at FODMAPs i hvitløk er vannløselig og vil ikke lekke ut når de tilberedes sammen med kun olje.

Dette trenger du

1 fedd hvitløk

Rapsolje til steking

400 g kjøttdeig ( av kylling, kalkun, svin, karbonadedeig eller hva du enn har tilgjengelig)

1 ss soltørket tomat i olje (kan sløyfes, men gjør seg godt)

1 ts tørket oregano

1 ts tørket basilikum

1 boks hermetiske tomater (eller mer om du ønsker mer saus enn kjøtt)

1/2 dl vann (eller mer)

Salt

Pepper

En klype sukker

Glutenfri pasta etter behov

Parmesan til toppen

TIPS:

1. Ønsker du en liten snert over det hele kan du tilsette litt kajennepepper eller chili. 

2. Denne sausen kan fint brukes som en base til pizzasaus, i lasagne og annet som krever en tomatbasert saus 

Slik gjør du: 

1. Kutt et hvitløksfedd i 2-3 biter og stek på svak til medium varme i stekepannen i 1-2 minutter. Fjern deretter hvitløksfeddet fra stekepannen (kast det eller gi det til noen som tolererer hvitløk). Stek deretter kjøttdeigen i oljen.

2. Fjern det stekte kjøttet fra stekepannen og sett den til side.

3. Tomatsausen skal lages og start med å tilsette soltørkede tomater, tørket oregano og basilikum og la krydderet godgjøre seg i  pannen i noen sekunder før du tilsetter de hermetiserte tomatene og vann. La sausen få et lite oppkok før du tilsetter kjøttdeigen. Smak til med salt og pepper og pittelitt sukker og la sausen småputre en liten stund. Har du det travelt så spiser du med en gang, men ønsker du en skikkelig god saus så vil jeg anbefale deg å gi den litt tid (minst 15 minutter). Hvis du opplever at sausen blir tykk tilsetter du mer vann.

4. Kok spaghetti etter anvisningen på pakken.

5. Dandér på fatet og strø gjerne litt parmesan på toppen. Jeg lager som regel en enkel salat for å unngå å spise for store mengder spaghetti. Dermed oppfører magen seg mye bedre og jeg slipper å ligge pal på sofaen resten av kvelden på grunn av overspising. Salaten i tillegg til vitaminer og mineraler som de fleste av oss har godt av å få i seg. Det er med andre ord ingen grunn til å ikke servere salat til spaghettien 😉

Julianne 

Reklamer

2 thoughts on “Spaghetti Bolognese (glutenfri og Lav FODMAP)

  1. Så digg ut! Spaghetti på menyen her og i dag..disse mannfolka har en spesiell forkjærlighet for det tydeligvis! Forresten, kanskje cocosa hvitløk kan være en greit å bruke i denne retten, så slipper man kaste hvitløken? 🙂

    • Heheh, ja. Spaghetti bolognese eller grillet kylling, salat og ris/ovnsbakte poteter 😛 De må få det som de vil de også av og til!

      Cocosa med hvitløk høres interessant ut, Renate. Det må absolutt undersøkes videre. Det kommer nok an på hvordan den er framstilt. Takk for tipset 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s