Lyngstad Ernæring

Om meg

Heisann!

Jeg heter Julianne, 27 år, bor i Oslo, men er opprinnelig fra Molde. Jeg er utdannet ernæringsfysiolog ved Atlantis Medisinske Høyskole, men jobber for tiden med en mastergrad innen Samfunnsernæring ved HiOA. En av grunnene til at jeg bestemte meg for å utdanne meg innen ernæring var i utgangspunktet fordi jeg skulle kurere meg selv og mine mageplager, men etter hvert som jeg ble (litt mer) voksen har jeg også utviklet et engasjement for å kunne bidra i å bedre befolkningens helse. Fra før har jeg bloggen «Cooking with July» (derav navnet til facebookgruppen). Den bloggen startet jeg fordi jeg var pent nødt til å utvide mine kunnskaper om mat og matretter i forbindelse med ernæringsstudiene mine. Jeg har alltid vært glad i å lage mat, men variasjon i kosten var det rett og slett mangel på. Dessuten er jeg, som mange andre i min generasjon, oppvokst med toros lettvinte løsninger. Hermetisk mat har også gått ned på høykant (lys og brun lapskaus, og så var det den ene gangen Pappa serverte «Spaghetti a la Capri»… En uforglemmelig episode..) noe som gjorde at jeg bestemte meg for at jeg måtte lære meg å lage mer mat fra bunnen av. Gjennom «Cooking with July» har jeg lært veldig mye om mat og bloggingen inspirerte meg til å fortsette. «Inspirasjon til sunn variasjon i kosten» var det store slagordet, noe jeg mener er vesentlig i hvem som helst sitt kosthold. Men etter et par år med matblogging, begynte inspirasjonen min gradvis å forsvinne, samtidig som at grunnen til at jeg begynte med ernæringsstudier begynte å styre hverdagen min i enda større grad: En irritert tarm.

Det sies at 20 % av Norges befolkning lider av en form av Irritabel tarm (IBS). 20 % er et ganske høyt tall. IBS er ikke farlig, men kan bidra til å redusere livskvaliteten til veldig mange. Det forskes stadig mer på IBS og ulike behanlingsmetoder, men det er ikke før for få år siden (merk; 10 år siden i Australia) at de har funnet ut at en behandling i form av et kosthold lavt på FODMAPs kan lindre IBS-symptomer betraktelig. FODMAPs er kort sagt en gruppe karbohydrater som tynntarmen kan ha problemer med å fordøye slik at de går videre til tykktarmen der de blir som mat til tarmbakteriene. Tarmbakteriene gomler i seg disse ufordøyde karbohydratene og danner gass, romling og kan gi betydelige tarmplager. Dette er ikke et stort problem for befolkningen generelt, men IBS-pasienter kan være ekstra sensitive for disse karbohydratene. Jeg spiser selv etter FODMAP dietten og har merket store forbedringer. Derfor har jeg valgt å starte denne nettsiden/bloggen for å kunne bruke mine erfaringer, kunnskap og lidenskap for matlaging til å inspirere andre med og uten mageproblemer til en sunnere hverdag og bedre helse.

Les mer om FODMAPs * Les mer om IBS * Les mer om min historie her

Kontakt meg på mail juliannely@hotmail.com

_MG_7572_farge
Foto: Jens Lyngstad 

3 tanker om “Om meg

  1. Kan du være så snill å sende meg denne informasjonen om fodmap til mailadressen min? Det hadde vært kjempehjelpsomt:-) Elin Elisa.

  2. Hei! Jeg kom tilfeldigvis hit på denne bloggen og gøy å se at andre har tatt tak i low FODMAP dietten. Jeg har hatt IBS siden jeg var liten og etter at jeg så et program for lenge siden fra skolen jeg gikk på i Australia (Monash) så begynte jeg så smått å gå over til lav FODMAP. Tidligere gikk jeg på glutenfri og melkefri diett men det hjalp ikke så mye. Veientilenfriskmage.wordpress.com er min bakeblogg hvor jeg prøver meg litt frem for å finne kaker/brød som virkelig er gode uten at de gjør at jeg blir dårlig. Men som du sikkert vet, det er ikke alltid lett å finne den rette dietten for seg selv, men må prøve og feile mye… Mvh marit

    • Hei Marit, tusen takk for hyggelig kommentar! Så spennende at du har gått på Monash Universitetet, da kan jeg tenke meg at du har det beste utgangspunktet for holde deg til dietten. Det er ikke bestandig enkelt med IBS og ingen tarmer er like, så det gjelder å prøve og feile for å finne ut hva som passer for seg. En blir ikke symptomfri på en dag! Kjempefin blogg, den skal jeg absolutt ta en nærmere titt på 🙂 Vennlig hilsen Julianne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s